Pensyarah FBI Hasilkan 3 Buah Buku Pembelajaran dalam Talian

Empat pensyarah dari Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan (FBI) telah mengarang bersama sekurang-kurangnya 3 siri buku mengenai pembelajaran semasa pandemik. Buku-buku ini merupakan koleksi bersiri inovasi pengajaran dan pembelajaran (P&P) daripada pertandingan Karnival Peningkatan Pengajaran dan Inovasi Pembelajaran 2020 (eTeLIC’20). Siri buku ini sesuai dengan situasi semasa yang menggalakkan pengajaran jarak jauh akibat krisis COVID-19 dengan tema Norma Baharu: Membudayakan Pembelajaran dalam Talian. Memandangkan para pendidik terjejas secara besar-besaran, dan mereka secara kritikal perlu belajar, tidak belajar dan belajar semula untuk kekal mampan dan relevan dalam peralihan paradigma yang tidak dapat dielakkan kepada pembelajaran dalam talian, siri buku ini adalah kit yang mereka perlukan.

Ahli akademik dari FBI yang telah mengarang bersama siri buku itu ialah Prof. Dr. Suria Baba yang mengarang bersama buku 'Synchronouns@Real-Time ​​Online Interaction'; Dr. Wan Ab. Aziz Wan Daud dan Dr. Ahmad Zaki Amiruddin yang mengarang bersama buku ‘Embracing New Norms with Asynchronous Online Learning’; dan Mohammad Affiq Kamarul Azlan yang mengarang bersama buku ‘Eclecticnous Approach in Learning’.

Semua ahli akademik digalakkan untuk mendapatkan buku-buku ini untuk meningkatkan pemahaman mereka tentang amalan semasa dalam pengajaran dan pembelajaran, dan untuk mendapatkan maklumat terkini tentang inovasi baharu dalam pengajaran dan pembelajaran oleh sarjana di Malaysia.